Μαθησιακοί Στόχοι
Να κατανοήστε πώς να παρέχετε υποστήριξη που προάγει την ανεξαρτησία, επιτρέποντας στα ηλικιωμένα άτομα να συμμετέχουν ενεργά στις κοινωνικές δραστηριότητες και τη ζωή της κοινότητας.

Ιστορική εξέλιξη
Τις τελευταίες δεκαετίες, οι συμπεριφορές έχουν εξελιχθεί από τη φροντίδα των ατόμων με αναπηρία που θεωρούνται «άρρωστα» σε άτομα με αναπηρίες που αναγνωρίζονται ως ίσα με τους άλλους ώστε να ζήσουν μια αυτοκαθοριζόμενη ζωή και να συμμετέχουν στην κοινωνία.

Χαρακτηρισμένα από την ώθηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, έχουν αναπτυχθεί πρότυπα για τη διαμόρφωση ίσων ευκαιριών στη ζωή και μαζί με αυτά μια νέα κλίμακα αξιολόγησης για την κοινωνική αλληλεπίδραση (Wansing, Windisch 2017).
Ταυτόχρονα, η εννοιολογική εργασία άλλαξε ριζικά και από την επαγγελματική πλευρά.
Έννοιες υποστήριξης της ανεξαρτησίας
Παρακάτω είναι μερικές από τις βασικές προσεγγίσεις και θεωρίες που σχετίζονται με την υποστήριξη της ανεξαρτησίας των ατόμων με αναπηρία:
1.Προσέγγιση Ενδυνάμωσης
2.Προσωποκεντρική προσέγγιση
3.Θεωρία Αυτοκαθορισμού
Η ενδυνάμωση ως επαγγελματική υποστήριξη για την αυτονομία
The term “empowerment” means self-enablement and strengthening one’s own power, autonomy and self-determination. Ο όρος «ενδυνάμωση» σημαίνει αυτοδυναμοποίηση και ενίσχυση της δικής του εξουσίας, αυτονομίας και αυτοδιάθεσης.
Η ενδυνάμωση περιγράφει ενθαρρυντικές διαδικασίες αυτοενδυνάμωσης κατά τις οποίες άτομα σε καταστάσεις στέρησης, μειονεκτικής θέσης ή κοινωνικής περιθωριοποίησης παίρνουν τις υποθέσεις τους στα χέρια τους, συνειδητοποιούν τις ικανότητές τους, αναπτύσσουν τις δυνάμεις τους και μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τους ατομικούς και συλλογικούς πόρους τους για να ζήσουν μια αυτοκαθοριζόμενη ζωή.

Οι πυλώνες της ενδυνάμωσης
§Η έννοια της ενδυνάμωσης βασίζεται στις ακόλουθες θεμελιώδεις ηθικές πεποιθήσεις:

Ενδυνάμωση– Βασικά
Η ενδυνάμωση λαμβάνει υπόψη τις προσωπικές, κοινωνικές και δομικές πτυχές:
1.Προσωπικές πτυχές: Δεξιότητες σχέσεων, αυτοαποδοχή, στρατηγικές αντιμετώπισης
2.Κοινωνικές πτυχές: Συναισθηματική υποστήριξη, γνωστική υποστήριξη, κοινωνικές επαφές, κοινωνική ταυτότητα
3.Δομικές πτυχές: Κεφάλαιο (μισθός, περιουσιακά στοιχεία, ιδιοκτησία κατοικίας, κ.λπ.). πολιτιστικό κεφάλαιο (εκπαίδευση, γνώση, δεξιότητες κ.λπ.) συμβολικό κεφάλαιο (σύστημα αξιών)
Εργασία
Σκεπτόμενος τις διαφορετικές πτυχές της Ενδυνάμωσης, πώς μπορεί το προσωπικό να προωθήσει κάθε πτυχή της ενδυνάμωσης με τους ωφελούμενους;
1.Προσωπικές πτυχές: π.χ. Πώς μπορεί το προσωπικό να προωθήσει τις δεξιότητες σχέσεων;
2.Κοινωνικές πτυχές: π.χ. Πώς μπορεί το προσωπικό να προωθήσει τις κοινωνικές επαφές;
3.Δομικές πτυχές: π.χ. Πώς μπορεί το προσωπικό να προωθήσει το πολιτιστικό κεφάλαιο (εκπαίδευση, γνώση, δεξιότητες κ.λπ.);
Η προσωποκεντρική προσέγγιση
Όλοι προσπαθούν για ανάπτυξη και εκπλήρωση και θέλουν να το διατηρήσουν.
Ο Carl Rogers ήταν πεπεισμένος ότι κάθε μορφή ζωής φέρει τη δυνατότητα ανάπτυξης και ότι αυτό απλώς περιμένει να ενεργοποιηθεί.
Αυτή η δυνατότητα αντιπροσωπεύει την αποφασιστική κινητήρια δύναμη για την ανθρώπινη ανάπτυξη και περιγράφεται επίσης από τον Rogers ως η επιδίωξη της αυτοπραγμάτωσης.


Ορισμένες προϋποθέσεις είναι απαραίτητες για να ενεργοποιηθεί αυτή η δυνατότητα ανάπτυξης στους ανθρώπους.
Υπάρχουν δύο θεμελιώδεις συνιστώσες εδώ: Αυτοδιάθεση και αυτονομία.
Πρέπει λοιπόν να δοθεί στους ανθρώπους λόγος, ελευθερία και περιθώριο ελιγμών για τη θετική και εποικοδομητική ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.
Βασικές έννοιες στην προσωποκεντρική προσέγγιση
Αυθεντικότητα και συνάφεια – εμφάνιση συναισθημάτων χωρίς κρίση
Εκτίμηση άνευ όρων – εκτίμηση των ωφελούμενων με όλα τα ελαττώματα τους και χωρίς όρους
Ενσυναίσθηση – ενσυναίσθηση με την εμπειρία του κόσμου του άλλουe

Η έννοια της αυτοδιάθεσης
Σύμφωνα με τη Θεωρία του Αυτοκαθορισμού (SDT), υπάρχουν τρία κύρια συστατικά, τα οποία είναι οι βασικές ανθρώπινες ανάγκες:
Ικανότητα (αυτο-αποτελεσματικότητα)
Κοινωνική ένταξη
Αυτονομία

Ικανότητα (αυτο-αποτελεσματικότητα): Όταν ένα άτομο αισθάνεται ικανό, αισθάνεται ότι μπορεί να αλληλεπιδράσει αποτελεσματικά με το περιβάλλον του.
Κοινωνική ένταξη: Το άτομο θα ήθελε να βιώσει τη συμπεριφορά του σε ένα κοινωνικό πλαίσιο. Σε μια ομάδα, το άτομο βιώνει την αναγνώριση, το ανήκειν και τη σύνδεση.
Αυτονομία: να μπορείς να ελέγχεις τις πράξεις σου μέσα σε ένα κατάλληλο πλαίσιο: τι, πόσο καιρό, πως όχι, με ποιον. Αυτό σημαίνει ελευθερία από περιορισμούς, πατερναλισμό και καταπάτηση.
Η θεωρία της αυτοδιάθεσης
Η Θεωρία Αυτοδιάθεσης (SDT) παρέχει ένα πολύτιμο πλαίσιο για την αναγνώριση και την προώθηση των αναγκών και των δυνατοτήτων των ηλικιωμένων ατόμων με νοητική αναπηρία (APWID).
Εστιάζοντας στις αρχές της αυτονομίας, της ικανότητας και της κοινωνικής ένταξης, η Θεωρία Αυτοδιάθεσης βοηθά στη βιώσιμη βελτίωση της ποιότητας ζωής, της ευημερίας και της κοινωνικής συμμετοχής των ηλικιωμένων ατόμων με νοητική αναπηρία (APWID).

Οδηγεί τελικά σε αύξηση της ποιότητας ζωής, βελτίωση της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής συμμετοχής και ενισχύει την κοινωνική και συναισθηματική ευημερία.
Το να μπορείς να «εκπροσωπείς τον εαυτό σου» οδηγεί τελικά σε σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής και καλύτερη ένταξη.
Μέθοδοι και δομικά στοιχεία στην αυτοδιάθεση

Προωθήστε την ενδυνάμωση (δείτε προηγούμενες διαφάνειες)
Πραγματοποιήστε τη συμμετοχή – παρέχετε ευκαιρίες στους ωφελούμενους να βρίσκονται έξω και τριγύρω στη γειτονιά, συμμετέχοντας σε δραστηριότητες στον κοινωνικό χώρο
Μεταφέρετε την κανονικότητα – μια ζωή που είναι όσο πιο φυσιολογική γίνεται. Κάνοντας αυτό που κάνουν οι άλλοι.
Εξασφάλιση συμμετοχής – ενεργή συμμετοχή στις διαδικασίες σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων
Πρακτικά παραδείγματα: Η ικανότητα επιλογής
Η ικανότητα να επιλέγει κανείς από την πολύχρωμη ποικιλία επιλογών ζωής που προσφέρονται και να αναλαμβάνει την ευθύνη για τις προσωπικές του αποφάσεις, είναι μια ισχυρή ιδέα.
Παραδείγματα:
Κάνοντας την καθημερινή ζωή πιο ευέλικτη, ώστε το Ηλικιωμένο Άτομο με Νοητική Υστέρηση μπορεί να επιλέξει από τις δραστηριότητες που θα ήθελε να κάνει.
Αυτό απαιτεί συντονισμό και προγραμματισμό, αλλά δίνει στο Ηλικιωμένο Άτομο με Νοητική Υστέρηση επιλογή στην μέρα τους


Πρακτική εργασία: Να κατευθύνετε τη ζωή σας
Τα μέλη του προσωπικού εμπλέκουν τον ωφελούμενο σε μια εργασία για να μάθουν περισσότερα για τα ενδιαφέροντα και τους στόχους τους.
Βοηθούν τον ωφελούμενο να δημιουργήσει μια λίστα με:
(α) Τι θέλουν να κάνουν στην καθημερινότητά τους
(β) Τι δεν θέλουν να κάνουν
(γ) Όποιους στόχους έχουν π.χ. να μάθουν μια νέα δεξιότητα
Αυτό βοηθά τον ωφελούμενο να συνειδητοποιήσει τι είναι σημαντικό για αυτόν και να δώσει στο προσωπικό τις πληροφορίες για να κατευθύνει μελλοντικές δραστηριότητες και να θέσει τις κατάλληλες προτεραιότητες.
Εργασία
Σκεφτείτε την Ικανότητα να επιλέγετε και να κατευθύνετε τη ζωή σας – Πώς μπορεί το προσωπικό να παρέχει περισσότερες ευκαιρίες στο Ηλικιωμένο Άτομο με Νοητική Υστέρηση να ενδυναμωθεί περισσότερο στην καθημερινή του ζωή;
1.Ποιες είναι μερικές επιλογές που θα μπορούσαν να προσφερθούν στην καθημερινή ζωή του Ηλικιωμένου Ατόμου με Νοητική Υστέρηση;
2.Πώς μπορούν το προσωπικό και οι υπηρεσίες να υποστηρίξουν καλύτερα το Ηλικιωμένο Άτομο με Νοητική Υστέρηση για να κατευθύνει τη ζωή του;

Υποστηρικτική
Τεχνολογία για την Ανεξαρτησία
Η υποστηρικτική τεχνολογία (AT) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη της ανεξαρτησίας.
Μπορούν να εγκατασταθούν αισθητήρες σε κατοικίες για την ανίχνευση πτώσεων ή κινήσεων.
Για παράδειγμα, οι αισθητήρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ανιχνεύσουν εάν τα άτομα έχουν παραμείνει στο κρεβάτι για περισσότερο από το συνηθισμένο, όταν επισκέφτηκαν την τελευταία φορά το μπάνιο, κάθισαν σε μια συγκεκριμένη καρέκλα ή άλλα τυπικά μοτίβα κίνησης.
Με αυτόν τον τρόπο, οι ωφελούμενοι είναι ελεύθεροι να μετακινούνται χωρίς επίβλεψη, ενώ εξακολουθούν να είναι βέβαιοι ότι το προσωπικό θα ειδοποιηθεί εάν οι αισθητήρες εντοπίσουν ότι κάτι δεν πάει καλά.



Υποστηρικτική Τεχνολογία για την Επικοινωνία
Άλλες μορφές υποστηρικτικής τεχνολογίας (AT) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επικοινωνήσουν.
Για παράδειγμα, τα βοηθήματα επικοινωνίας εξόδου φωνής (VOCAs), επιτρέπουν στα άτομα να επικοινωνούν μέσω μιας συσκευής που μετατρέπει χειρονομίες, σύμβολα, γράμματα ή λέξεις σε ήχο που δημιουργείται από υπολογιστή.
Η υποστηρικτική τεχνολογία όπως το VOCAs βοηθά τους ανθρώπους να επικοινωνούν με άλλους, είτε για να εκφράσουν τις επιθυμίες τους είτε για να συμμετάσχουν σε συνομιλίες.
Συμπέρασμα
Ο προβληματισμός σχετικά με τον τρόπο παροχής υποστήριξης που προάγει την ανεξαρτησία είναι ένα σημαντικό καθήκον.
Η ενδυνάμωση είναι ένα βασικό συστατικό της ανεξαρτησίας, που λειτουργεί σε τρία επίπεδα: προσωπικό, κοινωνικό και δομικό.
Η υιοθέτηση μιας Προσωποκεντρικής προσέγγισης είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την προώθηση της ανεξαρτησίας.
Η Θεωρία Αυτοδιάθεσης (SDT) παρέχει ένα πολύτιμο πλαίσιο για την αναγνώριση και την προώθηση των αναγκών και των δυνατοτήτων των ηλικιωμένων ατόμων με διανοητική αναπηρία.
Η Υποστηρικτική Τεχνολογία παρέχει ισχυρά εργαλεία για την υποστήριξη της ανεξαρτησίας.